EKOLOGISK HUDVÅRD

VAD ÄR NATURLIG OCH EKOLOGISK HUDVÅRD?

Naturliga och ekologiska ingredienser

När man väljer hudvårdsprodukter kan det vara bra att känna till att naturliga ingredienser innehåller delar som ofta inte kan återskapas med syntetiska ingredienser. Många människor missuppfattar att när en produkt innehåller naturliga ingredienser innebär det att produkten inte är lika stark eller effektiv, men vetenskapliga studier visar att naturliga ofta överträffar det syntetiskt framtagna.

Naturliga ingredienser avser ingredienser som kan härledas från naturligt förekommande källor och som endast är minimalt bearbetade. Exempel på naturliga ingredienser är gurkextrakt, jojobaolja, och safflorolja och kan i t.ex. innehållsförteckning betecknas med deras vetenskapliga namn, d.v.s., gurkextrakt - Cucumis sativas, jojobaolja - Simmondsia chinensis och safflorolja - Carthamus tinctorius. 

Vad kännetecknar ekologiska ingredienser, det är naturliga, växtbaserade ingredienser som måste odlas och bearbetas på ett visst sätt, enligt gällande regelverk för ekologisk odling i producentlandet. Generellt handlar det om odling utan syntetiska bekämpningsmedel, konstgödsel, antibiotika eller genetiskt modifierade organismer.

Miljövänliga förpackningar

En kritisk komponent vid val av miljövänlig, naturlig och ekologisk hudvård är förpackningen. Vilka komponenter utgör förpackningen och är de återvinningsbara? Det är viktigt att förpackningsmaterial, papper, burkar, lock och transportbehållare inkluderas i helhetsperspektivet för vad som är en hållbar produkt då det också är en del av produktens miljöpåverkan.

 

Anerttes Friskvårdstund erbjuder både ECOCERT-certifierade och COSMEBIO-certifierade varumärken och produkter vilket garanterar ekologiska kosmetikprodukter tillverkade med naturligt framställda ingredienser och med hänsyn till människors hälsa och miljö. Certifieringarna säkerställer dessutom biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara förpackningar.

ECOCERT är en ekologisk certifieringsorganisation, som grundades i Frankrike 1991. Den är baserad i Europa, men genomför inspektioner i över 80 länder, vilket gör den till en av de största ekologiska certifieringsorganisationerna i världen.

ECOCERT certifierar främst livsmedel och livsmedelsprodukter, men även kosmetika, tvättmedel, parfym och textilier.

COSMEBIO är en branschorganisation för naturlig, ekologisk och organisk kosmetik  som sedan 2002 har arbetat för att främja naturliga och ekologiska kosmetikprodukter tillverkade med ingredienser från ekologiskt jordbruk samt produktutveckling med hjälp av miljövänlig teknik, s.k. grön kemi.

Tillagd i varukorgen